Hilja Safiira Bjerk

Hilja Bjerk er født og oppvokst i Törmänen i Nord-Finland. Da hun var i 20-årene dro hun for å arbeide i Hammerfest. Der traff hun sin tilkommende ektemann, og de flyttet til Båtsfjord. Der har hun arbeidet som tolk i mange år, og som sekretær i sitt og ektemannens byggefirma. Som tolk var Bjerk spesielt viktig for de mange finlenderne som kom til Båtsfjord på 1970- og 80-tallet for å arbeide i fiskeindustrien. Mange av oppdragene hennes var mellom finske arbeidsinnvandrere og det offentlige. I 1977 startet hun en finskforening i Båtsfjord med den hensikt å spre nyttig informasjon til den økende andelen finsktalende. I Finnmark er Bjerk likevel mest kjent for å ha startet Midnattsski for kvinner i 1991 – et skirenn der kvinner fra fjern og nær kommer for å gå 10 km på ski ned Båtsfjorddalen ved midnatt.

Arkivnavn Hilja Bjerk-arkivet
Arkivskaper Hilja Bjerk-arkivet
Arkivref (id) FMFB/PA-0148
Reg.base Asta
Publ. base (evt. link til katalogen) Arkivportalen
Type materiale, ev. også innholdstype Arkivet inneholder kopier av personlige dokumenter, avisartikler (blant annet om Midnattsrenn for kvinner), fotografier (arkivert i fotoarkivet) og intervuet med henne i forbindelse med innsamlings- og formidlingsprosjektet Vi er også her! Synliggjøring av glemte grupper (lydfil).

 

Tidsperiode 1990-2013
Type virksomhet Personarkiv
Sted / område Båtsfjord
Språk Finsk og norsk
Ordningsgrad Ordnet
Omfang 1 mappe
Arkivliste
Digitalisering (evt. link til dig. filer) A-0148 Hilja Bjerk
Oppbevarings- /deponeringssted Finnmark fylkesbibliotek
Kontaktopplysninger Finnmark fylkesbibliotek
Spesielle bemerkninger

(fysisk tilstand, klausul osv.)

Materialet er samlet inn i forbindelse med innsamlings- og dokumenteringsprosjektet «Vi er også her! Synliggjøring av glemte grupper»En del materialet er klausulert
Stikkord