Jul i arkivet – Husker du julemerker?

Daglig leder for IKA Finnmark, Gunnhild Engstad, fant de gode gamle julemerkene i arkivet fra Finnmark Røde Kors.

Jul i arkivet – finner vi spor av JUL i vårt arkivmateriale? Vanlige kommunale møteprotokoller og sirlige saksdokumenter vitner lite som julestemning med juletre, gaver, glade barn, fest og god mat.

Husker du julemerker? De som ble klistret på julekort og gråpapiret på pakker for å gjøre de litt julefestlige. Samtidig støttet man en eller annen god sak.

Frivillig sektor har i alle år fremvist stor kreativitet i å finne finansiering av sin virksomhet. Julemerker – husker du dem?

Fra privatarkivet til Finnmark Røde Kors år 1972, fant vi dokumenter om julemerker. Julemerker ble solgt hos den lokale poståpner til forbrukeren. Det var mange nivå i sving som fikk sin andel av salget. Julemerkene ble sentralt produsert og distribuert av Norges Røde Kors via Finnmark Røde Kors, via Dønnesfjord Røde Kors til den lokale poståpner. Alle nivå skulle ha sin rettmessige andel av salget.
For å følge opp de ulike poståpnere, måtte det føres oversikter over merker gitt for salg, beholdning og oppgjør. Sirlig håndskrevet med penn. Mye dugnadsarbeid for å skaffe inntekter som måtte gjøres på det vi i dag ser som tungvinte, ressurskrevende måter.