Slektshistoriske kilder i Troms – og kanskje for Finnmark?

Slektshistoriske kilder i Troms er en omfattende samling av lenker for slektshistorisk data. Med alt på et og samme sted blir det lettere for slektsinteresserte å finne frem relevant informasjon. Derfor er denne nettressursen, som er utviklet ved Troms fylkesbibliotek, en nyttig gavepakke til dem som er på jakt etter røttene.

Ved å klikke på lenken til en kirkebok, folketelling og eller en annen kilde kan man finne viktige opplysninger om sin slekt. Mikrofilmene, mikrofilmkortene og trykte kilder ved Tromsø bibliotek og byarkiv/Troms fylkesbibliotek finnes nå digitalt tilgjengelig. Det samme gjelder for digitale kilder i Digitalarkivet og Registreringssentralen for historiske data (RHD). Man finner til og med lenker til Nasjonalbibliotekets Bokhylla.no på disse sidene. Her kan man sjekke digitale utgaver av bygde-, gårds- og slektshistorisk litteratur.

Marianne Finøen ved Troms fylkesbibliotek er personen bak nettressursen som ble lansert i 2011. Arbeidet har vært tidskrevende. Hun har skreddersydd informasjonen slik at man finner dette knyttet til den enkelte kommunen man ønsker i Troms. Marianne Finøen sier at katalogen er organisert etter dagens kommunegrenser, med en beskrivelse av den enkelte kommune og eventuelle endringer i kommunegrensen. Det er lenket til andre sogn, prestegjeld eller kommune som har tilhørighet til respektive kommunen. Kommunebeskrivelser er hentet fra Statsarkivet i Tromsø. Marianne Finøen har ansvaret for kontinuerlig oppdatering og vedlikehold av sidene.

Foreløpig betjener sidene de som har røttene sine i Troms. Det kan være aktuelt å diskutere om slekthistoriske kilder også skal utvides til å dekke alle kommunene i det nye fylket. Kanskje er det er håp at også de som har tilhørighet til Finnmark kan ha nytte av sidene i fremtiden?

Lenken til Slektshistoriske sider i Troms finner du her:

http://www.tromsfylke.no/tjenester/kultur/slektshistoriske-kilder-i-troms/

 

Marianne Finøen ved Troms fylkesbibliotek har utviklet nettressursen Slektshistoriske kilder i Troms. Foto: Sonja Siltala