Støtte til Finnmarksarkivene!

Nå skal de glemte gruppene i Finnmark dokumenteres og få sin historie bevart for fremtiden. Finnmarksarkivenes satsing «Vi er også her! Synliggjøring av glemte grupper i Finnmark» har som siktemål å få frem i lyset grupper som har falt utenfor i arkivsamlingene. Norsk Kulturrådet bevilget 150 000 kr. i støtte til forprosjektet som har som mål å kartlegge viktige og unike grupper for Finnmarkshistorien som det hittil er bevart lite eller ingen dokumentasjon om i Finnmarksarkivene.

Dette angår også grupper som ikke har fått sin historie fortalt og synliggjort i det offentlige rom. Det finnes flere slike glemte grupper i Finnmark. Det er allment kjent at det mangler dokumentasjon av deler av krigshistorien fra Finnmark, særlig det som angår krigshendelser, tvangsevakuering og gjenreisning i de samiske og kvenske områdene. Det er også lite bevart av dokumentasjon som gjelder nyere innvandring til fylket. Gjennom innsamling og formidling av livshistorier, fortellinger, fotografier, dagbøker, brev og annet kildemateriale skal de stemmer som ikke har blitt hørt før komme med i vår felles historie.

Flere institusjoner i det faglige nettverket Finnmarksarkivene søkte sammen disse midlene. Foreløpig er Finnmark fylkesbibliotek, Samisk arkiv, Interkommunalt arkiv i Finnmark, RidduDuottar Museat, Varanger Samiske museum og Statsarkivet i Tromsø med på prosjektet. Men planen er å invitere flere museer og kulturinstitusjoner med i arbeidet.

 

Fritid på Altafjorden

Fritid på Altafjorden