Conference Indigenous Archives Today and Tomorrow 18.-19. 2021

Invitation/Kutsu/Bovdehus: Konferánsa Álgoálbmotarkiiva dálá ja boahtteáiggis / Conference Indigenous Archives Today and Tomorrow – on October 18—19, 2021 in Anár (Inari, Finland)

    AIDA & Digital Access to Sámi Heritage Archives projects proudly presents:   Indigenous Archives Today and Tomorrow   Conference on October 18—19, 2021 in Anár (Inari, Finland)   What is an Indigenous Sámi archive today and in the future? What are the key questions in archiving Sámi Cultural Heritage? In this conference we open for discussion on archival Sámi cultural heritage issues. Together we explore to find solutions to develop practices and raise understanding of the archival Sámi heritage.    The Conference is organized by the Arctic Indigenous Design Archives (AIDA II) -project and the Digital Access to Sámi Heritage Archives -project. Our participating speakers and keynote lecturers are among others Jelena Porsanger, Jane Andersson, Mãui Hudson, and Jacob Adams.   On the second day of the conference we will introduce to you Nuohtti, a new search portal for Sámi-related archival materials around the European memory organizations, developed by the Digital Access to Sámi Heritage Archives -project.  

See the full agenda of the conference   It is possible to participate the conference on the venue or digitally via Zoom.

Confirm your participation by filling in the registration form here.  

You are warmly welcome!      



AIDA- & Digital Access to Sámi Heritage Archives -fidnut lágideaba: 
Álgoálbmotarkiiva dálá ja boahtteáiggis
 
Konferánsa, golggotmánu 18.—19.b. 2021, Anár
 
Makkár lea sámi álgoálbmotarkiiva dálá áiggis ja boahttevuođas? Mat leat guovddáš gažaldat sámi kulturárbbi arkiveremis? Dán konferánssas mii ságastallat rahpasit sámi áššegirjjálaš kulturárbbi gažaldagain. Mii ohcat ovttas čovdosiid arkiivvageavadiid ovddideapmái ja lasihit ipmárdusa sámi kulturárbbi arkiveremis.   Konferánssa lágidit Arctic Indigenous Design Archives (AIDA II) -fidnu ja Digital Access to Sámi Heritage Archives -fidnu ovttasbarggus. Konferánsa bovdejuvvon hállit leat ee. Jelena Porsanger, Jane Anderrson, Mãui Hudson ja Jacob Adams.   Guovttebeaivásaš konferánssa nuppi beaivvi presenterejuvvo Nuohtti, ođđa eurohpalaš muitoorganisašuvnnaid sápmelaččaide guoskevaš arkiivamateriálaid ohcanportála, mii lea ovddiduvvon Digital Access to Sámi Heritage Archives -fidnus.   

Geahča konferánssa prográmma dáppe   Oassálastinvejolašvuođat leat jogo Sajosis Anáris dahje zooma bokte.

Almmut iežat konferánssii ja deavdde skovi dáppe jogo suoma- dahje eŋgelasgillii. Doarjja: Sámi arkiiva, samiarkiiva@arkisto.fi, puh. 050 408 3062.  

Bures boahtin!  


    AIDA & Digital Access to Sámi Heritage Archives -projektit esittävät:  
Alkuperäiskansa-arkisto tänään ja huomenna
 
Konferenssi 18—19. lokakuuta 2021 Inari
 
Mitä alkuperäiskansa saamelaisten arkisto on nykypäivänä ja tulevaisuudessa? Mitkä ovat keskeiset kysymykset saamelaisen kulttuuriperinnön arkistoinnissa? Konferenssissa keskustelemme avoimesti asiakirjallisen saamelaisen kulttuuriperinnön kysymyksistä. Etsimme yhdessä ratkaisuja arkistokäytänteiden kehittämiseen ja ymmärryksen lisäämiseen arkistoitavasta saamelaisesta perinnöstä.   Konferenssin järjestävät yhteistyössä Arctic Indigenous Design Archives (AIDA II) -hanke ja Digital Access to Sámi Heritage Archives -hanke. Konferenssin kutsuttuina puhujina ovat mm. Jelena Porsanger, Jane Anderrson, Mãui Hudson ja Jacob Adams.   Kaksipäiväisen konferenssin toisena päivänä yleisölle esitellään Nuohtti, eurooppalaisten muistiorganisaatioiden saamelaisiin liittyvien arkistomateriaalien hakuportaali, joka on kehitetty Digital Access to Sámi Heritage Archives -hankkeessa.  

Katso konferenssin ohjelma täältä   Voit osallistua konferenssiin paikan päällä tai etäyhteyksin Zoomin välityksellä.

Ilmoittaudu mukaan täyttämällä ilmoittautumislomake täällä.  

Lämpimästi tervetuloa!  


Unsubscribe Click here | Privacy policy

https://arkisto.fi/aida/en/conference-indigenous-archives-today-and-tomorrow