Lærerfangene i Grenselandmuseets arkiv

For 80 år siden ankom 636 lærere Kirkenes for tvangsarbeid etter å ha nektet å undervise nazi-lære i skolen. Grenselandmuseet har funnet en liten dagbok som er uten permer og har tettskrevne sider. Disse sidene skildrer reisen og fangeoppholdet en av lærerfangene hadde fra mars til november 1942.

Varangerarkiver skriver på sin Facebook følgende:

Lærer Kristen Opjordsmoen (1903-1961) fra Oppland, ble arrestert 20. mars 1942 og kom med fangeskipet D/S Skjerstad til Kirkenes 29. april.

Opjordsmoen skrev dagbok under hele fangeoppholdet og ved å lese dagboka får vi et innblikk i fangenes hverdag, både på skipet, på tvangsarbeidet og i fangeleiren.

Utdrag fra dagboka ved ankomst Kirkenes:

“Onsdag 29. Kl. 1/2 3 om natta ble vi vekket. Vi fikk litt suppe, sån omtrent 1 kaffekopp. Brødet mitt minket derfor faretruende. En flyalarm avbrøt opbruddet i en 5 min. Kl. 1/4 6 startet vi. Det var rart å ha fast grunn under føttene. De som hadde spesielt tunge kufferter fikk dem kjørt. Kl. 1/4 over 8 var vi fremme. På veien var det stor trafikk. Vi fikk fikk en bra brakke, litt skitten, men langt bedre rum enn på Jørstadmoen. 18 mann på rummet. Det var like ved Elvenes eksersisplass. Det er sølete, men i grunnen en fredelig mottagelse. Kl. 1/2 12 fikk vi litt svart kaffe. Brødet minket faretruende. Et mål har jeg igjen, og får ikke noe før i morgen kveld. Vi gikk igang med rydding og oppredning av senger. Gulvet vasket vi og innrettet os så koselig som mulig. Her ser det ut til at det muligens kan bli arbeide. Etter 17 døgn på Skjerstad i de trange omgivelser, føltes det som en lettelse å få fast grunn under bena igjen. Det var oppstilling kl. 2. Her ble det opplyst at vi skulle få ha ettermiddagen til vår rådighet. Kl. 1/2 8 om kvelden fikk vi 3/4 liter god varm risengrynsvelling med gulrøtter og poteter. Det smakte utmerket, men er langt på vei mett. det er rart å legge seg o, kvelden i solskinn. Fremdeles er det så kaldt at jeg må ligge i klærne. De har forøvrig ikke vært av meg siste snart 6 ukene. Ja, i morgen fredag er det 6 uker.”

Lærerfangene i Kirkenes, oktober 1942. Foto: Varanger museum, avd. Sør-Varanger

Museet har nylig markert hendelsen med en utstilling om lærerfangene og livet i fangenskapet i Sør-Varanger.