Podkasten Gjenreisningsbataljonen: Brev fra Bodil og Niels Egelund, danske fredsvenner i Nord-Norge

Møte med en krigsherjet landsdel og evakuerte finnmarkinger gjorde inntrykk på ekteparet Bodil og Niels Egelund fra Danmark som deltok i hjelpearbeidet og gjenoppbyggingen. Brevene de sendte til hverandre er bevart og donert til Gjenreisning museet for Finnmark og Troms. Det er laget en Podkast om ekteparet basert på brevene.

Sommeren og høsten 1945 kom ekteparet Bodil og Niels Egelund til Norge for å delta i hjelpearbeidet og gjenoppbyggingen etter 2.verdenskrig. Bodil som var utdannet sykepleier, kom først. Hun ble stasjonert i fangeleiren på Drevja i nærheten av Mosjøen (sør for Mo i Rana) i begynnelsen av juli. Over ei uke senere, etter å ha klargjort de russiske fangene for transport hjem, ble hun forflyttet til Berg skole ved Oslo. Der var hun med på å bygge opp et hospital for hjemvendte nordmenn og evakuerte finnmarkinger. Niels som var gartner, måtte vente enda i 2 måneder før han kunne reise.  Da gikk turen til Harstad og Trondenes hvor han fikk i oppgave å omgjøre de tyske kasernene til transittleir for evakuerte finnmarkinger. Etter hvert fikk også Bodil arbeid som sykepleier i Trondenesleiren. Turen endte i Kjøllefjord.

De etterlot seg førstehåndsberetninger om krigens ødeleggelser og gjenreisningsarbeid gjennom brev, dagbøker og utklippsbok. Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms har fått donert brevene hvor de beskrev til hverandre hvordan de opplevde Norge og Europa sommeren 1945. Brevene danner utgangspunktet for podkasten om ekteparet.

Du kan høre Podkasten her:

Podcast-episode Gjenreisningsbataljonen: Brev fra Niels og Bodil Egelund, danske fredsvenner i Norge – YouTube

Manus, innlesing og produksjon: Linn A. Christiansen
Transkribering av brevene: Judit Mensger
Forskning i forkant av innspilling: Tove Johansen og Ane Rønning
Musikk og lydeffekter er fra Logic Pro 10.7.2, og bearbeidet i Audacity

Tove. Johansen, arkivar og samlingsrådgiver ved Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms har publisert en artikkel om ekteparet og deres brev som du kan lese her:

DigitaltMuseum

Bodil og Niels´bryllupsbilde 2. august 1944. Arkiv: Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms
Arkiv: Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms.