Amerikabrev – en kilde til kvenhistorien – kan leses nå på Digitalarkivet

Brev fra Elise Balos brevsamling. Hans Johan Lilleeng skriver til sin mor Sofie Lilleeng i 1916.

Troms og Finnmark fylkesbibliotek har publisert ti Amerikabrev fra Elise Balos brevsamling på Digitalarkivet. Brevene er skrevet både på norsk og på finsk/kvensk.

Du kan lese brevene her.

USA var mulighetenes land og en drøm for mange i Norge. Rundt 900 000 nordmenn tok den lange reisen over Atlanterhavet i perioden 1825-1925. Håpet om bedre livskår og muligheter å skape seg velstand var de vanlige grunnene til at også finnmarkinger og særlig kvener kjøpte båtbilletten til det nye kontinentet. Inntil 1930 hadde til sammen ca. 7000 finnmarkinger emigrert over Atlanterhavet. Mer enn halvparten av disse kom fra Varanger, de fleste fra Vadsø og Vardø. De fleste som emigrerte fra Varanger var kvener. Blant dem var fembarnsmoren Emma Jokela og hennes tremenning, den unge fiskeren Hans Johan Lilleeng, begge fra Nord-Varanger/Vadsø.

Emma Sofie Isakdatter Jokela (f.Tiberg, 1859) emigrerte til Minneapolis sommeren 1900. Hun tok den lange reisen med Beavers-linjens båt «Salmon» fra Trondheim til Quebec. Som reisefølge hadde hun sin ektemann skredder Mathis Mikkelsen og deres fem barn. Quebec var en midlertidig etappe for familien. Herfra fortsatte reisen til storbyen Minneapolis hvor det var over 2000 000 innbyggere den tiden. Familien fikk en tøff start i det nye hjemlandet som man kan lese i brevene.

Hans Johan Lilleeng (1871-1964), storebror til Elise Balo fikk tilsendt sin reisebillett fra Amerika i 1903. Han valgte samme reiseruten og båten som tremenningen tre år tidligere. Fra Québec gikk turen videre til vestkysten, nærmere til Oak Point ved Columbia-elven i Oregon. Til slutt slo han seg ned i kystbyen Astoria som laksefisker og jordbruker. I 1905 giftet han seg og fikk seks barn.

Les mer:

Stemmer fra Amerika-nettutstillingen på digitaltmuseum

Om Elise Balo og hennes brevsamling:

Om Elise Balo og hennes brevsamling