Arkivmateriale etter A/S Polarbil er tilgjengelig på Digitalarkivet

Troms og Finnmark fylkesbibliotek har digitalisert og publisert møteprotokoller og aksjeprotokoller etter Rutebilselskapet A/S Polarbil.  Protokollene beskriver historie til, i sin tid, «Verdens nordligste og lengste Ruteautomobiltrafikk” i tidsperioden 1920- 1962.

Protokollene kan du lese her

A/S Polarbil ble opprettet i 1920. Selskapet overtok kjøpmann Ole Nilssen sine fem biler som hadde trafikkert mellom Smelror-Tana.  I tillegg kjøpte det nydannede selskapet inn tre biler som hadde plass til 12 passasjerer i stedet for fire.

Rutene gikk Vadsø-Tana via Smalfjord og Vadsø-Svartnes. Hver rute ble avviklet annenhver dag. Sjåførene kjørte 106 mil hver uke. Rutetidene og takstene var beskrevet i ruteheftet «Verdens nordligste og lengste ruteautomobiltrafikk» som ikke bare inneholdte tids- og stedsangivelser, men også reiseskildringer, telefonkatalog for rutedistriktet og “Samisk Parleur”, norsk-samisk ordbok, som var et fint hjelpemiddel for turister i møte med den lokale befolkningen.

Ruteheftet og en stor del av arkivet etter selskapet gikk tap under krigen. Heldigvis fikk man reddet møte- og aksjeprotokollene, samt noe korrespondanse og saksdokumenter.

Mer om arkivet

A/S Polarbil ble kjøpt opp av Finnmark Fylkesrederi i 1976.

A/S Polarbil brøyter veien mellom Vadsø-Varangerbotn. Ved siden av bussen står Gustav A. Junge. Arkiv: Troms og Finnmark fylkesbibliotek